Mięczaki

Mięczaki Chętnie hodowane Istnieje wiele jadalnych gatunków morskich skorupiaków i mięczaków, jednak spośród nich najchętniej hodowane są ostrygi i małże jadalne oraz homary i krewetki. W warunkach sztucznych hoduje się dwa rodzaje ostryg – jeden przeznaczony do spożycia, drugi ze względu na perły. Ostrygi były znane i popularne już w starożytnym Rzymie. W dziewiętnastowiecznej Anglii były tak tanie, że buszel ostryg (około 36 litrów) można było kupić za mniej więcej tyle pieniędzy, ile dziś zapłacić trzeba za jedną sztukę. Jadalnych jest kilka gatunków ostryg. Należą do nich ostrygi europejskie, tak zwane ostrygi jadalne, ostrygi zachodnio-amerykańskie oraz wielkie ostrygi wód Oceanu Spokojnego, pierwotnie znane tylko w Japonii, obecnie jednak powszechne również na całym zachodnim wybrzeżu Stanów Zjednoczonych. W Europie znane są one pod nazwą ostryg portugalskich. Ostrygi hoduje się w spokojnych, przybrzeżnych wodach, w miejscach, gdzie dno jest twarde i niezamulone. Każda parcela jest oznaczona i wykładana płaskimi kamieniami bądź starymi muszlami, do których ostrygi mogą się przyczepić. Samice ostryg są w stanie złożyć nawet 500 min jaj rocznie. Kiedy zostaną one zapłodnione przez osobniki męskie, wykluwają się z nich larwy. Wnętrze małż Po otwarciu muszli małży, można zobaczyć pokrywającą wewnętrzną jej stronę, mieniącą się barwami tęczy wapienną powłokę, nazywaną macicą bądź masą perłową. Do macicy przywiera ciało mięczaka. Jeśli do środka muszli dostanie się drobne ziarenko piasku, mięczak zaczyna otaczać je warstwą masy perłowej , która zabezpiecza jego delikatną tkankę przed podrażnieniem. Powstaje niewielka kulka masy perłowej. To właśnie jest perła. Najpiękniejsze perły powstają w muszlach kilku gatunków ostryg i innych małży żyjących w wodach tropikalnych. Około roku 1905 Japończyk Kokichi Mikimoto wynalazł sposób na „zachęcenie” ostryg do produkcji pereł. Wystarczy włożyć do środka muszli mały okruszek, najlepiej masy perłowej, i wrzucić ostrygę z powrotem do morza. Mniej więcej po pięciu latach ostryga otacza okruszek masą perłową i powstaje perła. Wówczas można ją już wyjąć. Wartość pereł uzyskiwanych w ten sposób jest mniejsza niż tych naturalnych, jednak najładniejsze sztuki osiągają stosunkowo wysokie ceny. Hodowle skorupiaków Samice homara składają do 15000 jaj. W warunkach naturalnych z tak wielkiej liczby jaj przeżyć i osiągnąć dojrzałość płciową udaje się jedynie piętnastu osobnikom. W wylęgarni liczba ta wzrasta do około 6 tys. Malutkie homary, mające około 2,5 cm długości, są wypuszczane do morza, aby zapewnić podtrzymanie gatunku. Zjednoczonych ogromną gałęzią przemysłu spożywczego jest handel krewetkami. Jednak mimo wielkiego zapotrzebowania, kraje te wciąż korzystają z naturalnych zasobów tych skorupiaków, łowiąc je w oceanach. Inaczej jest w Japonii, która niedawno zaczęła hodować krewetki na wielką skalę. Krewetki są podstawowym składnikiem tradycyjnego japońskiego dania, tzw. tempura. Jest to smażona na maśle mieszanina owoców morza i warzyw. W japońskiej kuchni bardzo popularne są też buliony i sosy z krewetek. Jako że krewetki są kanibalami, aby zapobiec zjadaniu mniejszych osobników przez większe, trzeba je bardzo często karmić. Krewetki hoduje się w wodzie z ogromną ilością okrzemek, drobnych jednokomórkowych organizmów stanowiących główne źródło pokarmu krewetek. Okrzemki występują najczęściej na powierzchni wody zarówno w morzach, jak i jeziorach oraz rzekach. Większe krewetki karmi się później mniejszymi

Komentarze zostały wyłączone.

Skomentuj